Juba mõnda aega on ilmataat meid rõõmustanud soojemate temperatuuridega. Koos sellega on värskesse kevadõhku ilmunud ka tummisemad lihalõhnad :). Seega õige aeg üle vaadata ka oma grillivarustus – kas kõik on olemas ja töökorras?
Mis vahe on grillimisel ja barbecuel?
Tihti peetakse grillimist ja BBQ-d (barbecue) üheks ja samaks asjaks. Tegelikult on need kaks erinevat mõistet.
Õiget BBQ-d tehakse spetsiaalse BBQ ahjus, millel on eraldi kütte- ja küpsetuskolle. Viimases asub ka veevann, et toidu niiskust säilitada. BBQ ahju tunneb ka selle järgi ära, et tavaliselt on tal kaks korstnat. Erinevalt grillimisest on barbecue viisil toidu küpsetamisel üsna madal temperatuur (ca 100*C).
Kui grillimise käigus saab liha kena krõbeda pruuni pealispinna siis BBQ-lihal seda ei tule. See-eest on liha aga mahlane, mõnusa suitsumaitse ja -lõhnaga. Loe rohkem rahvusvahelisest barbecue kuust.
Mis kuulub grillija põhivarustusse?
Esmalt on muidugi vaja grilli ennast ja seejärel liha, juurvilju või muud meelepärast, millest maitsev roog valmis teha.
Grillimise töö muudavad oluliselt mugavamaks ja nauditavamaks korralikud tööriistad. Sealhulgas spaatel, grillkahvlid ja –tangid ning ülimalt mugav oleks neid kõikjale kaasa võtta spetsiaalse grillkohvriga.
Suupäraste palade lõikamiseks on tarvis mõnusalt teravat nuga ning selle juurde ka korralikku ja kestvat lõikelauda.
Toidu grillile asetamiseks sobivad nii erinevad restid kui tugevad grillvardad. Kas teadsite, et kolmekordne spiraal enne käepidet aitab grillvarda kuumenemise eest?
Korralikud pajakindad ja klassikaline lihakahvel aitavad vältida valusaid kõrvetusi ning mugav põll hoiab eemale rasvapritsmed, sädemed ja aitab vältida määrdunud rõivaid.
Selle õige grilli tunde loomisele aitavad kaasa kindlasti efektsed söögiriistad. Meie valikus on otse Eesti sepikojast sepistatud söögiriistade komplekt. Eesti seppade käsitööna valminud nuga-kahvel on hästi lõhnavast kadakast käepidemega. Sellised kergelt robustsed söögiriistad annavad toidule veel eriti erakordse meki juurde.

Kui soovid Laguiole liha serveerimise komplekti, siis leiad selle Kingiabi valikust.
Nüüd on puudu veel vaid taldrikud ja joogiklaasid ning jääbki veel vaid toit kausiga lauale asetada.
PS. Seni, kuni toidupoolis sütel valmib, on paras aeg lauamängude abil meelt lahutada. Nii möödub aeg linnutiivul. Soovitame teile näiteks klassikalisi seltskonnamänge. Mängud on nii põnevad, et tasub isegi rohkem kui pool tundi aega varuda. Seega vaata Toidutarest järele, kui kaua mingit toiduainet grillida tuleb, ja vali kauem küpsevad toidud :). Vaata seda tabelit siit!
Siis, kui eine looduses on ühele poole saanud ja aeg koristustalgutega alustada, tuleb mõelda, kuidas kõik see välja toodu võimalikult vähese vaevaga tuppa tagasi viia. Siinkohal võib abiks võtta näiteks suure, vastupidava ja mahuka puidust kandiku. Kingiabi poes olevad on kõik oma näoga, sest meister on andnud igale kandikule omapärase väljanägemise kasutades ära puidu looduslikke kõverusi.
Kokkuvõtteks
Soovime teile mõnusat alanud kevadet ja veelgi põnevamat suve ootust. Olgu teie grillid pidevalt soojad ja meeletult maitsvaid hõrgutisi täis. Lisaks klassikalistele lihatoitudele tasub kindlasti grilli peal katsetada ka erinevaid juur- ja puuvilju.
Head isu!